Teks Wacana "Kaniklah Kanan Halal, Aman, Ghik Bergizi" rabu 21 februari 2024

 

Nama        : Oke Pajarli, S.Kom

Mapel        : Bahasa Lampung

Kelas         : 4 / 4(A)

 

Unit            : SD AL-AZHAR 1 BANDAR LAMPUNG

 

materi         : Teks Wacana "Kaniklah Kanan Halal, Aman, Ghik Bergizi"

 

Tujuan        : Mampu memiliki tanggung jawab terhadap kesehatan dan makanan bergizi melalui pemanfaatan bhahasa dan aksara lampung

 


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Tabik pun........Selamat pagi anak-anak........

Api kabagh sanak-sanak sai sholeh ghik sholehah...

sihat seunyinni yu nak....

 

Alhamdulilah khani hinji, kham dapok betungga luwot dilom pelajaghan Bahasa Lampung. Semakung kham ngemulai pelajakhan di pagi hinji dang lupa bedu’a usahako sholat dhuha khik muroja’ah pai yu nak, nyin ilmu sai dikeni ulih gughu dapok kuti teghima sai helau.

Anak-anakku, pada peghtemuan ghani hinji gham haga pelajaghi Tema 9 tentang “ Makanan Sehat Dan Bergizi”. Semakung ngemulai pelajaghan kuti sediako buku ghik alat tulisni yu nak… Hunja pak gughu mapaghko mateghi singkat. Ti baca ghik ti pahami yu anak-anak pak gukhu.

 

KANIKLAH KANAN HALAL, SIHAT, AMAN GHIK BEGIZI

Enggal sanak haghus nganik kanan sai wat syaghat ni yakdo halal, sihat, aman ghik buguzi. Kanan sai halal yakdo kanan sai dacok dikanaik ghik diunut ni secagha benno sai cucuk jama tuttunan agama. Nganik kanan sai halal dapok mansa beghkah dunya ghik akhighat. Kanan sai sihat yakdo kanan sai beghsih, segegh, mak kadaluarsa, mak ngandung zat kimiaghik zat sai beghacun baghehni jama mak ngandung mikroba sai bubahaya guwai kesihatan. Kanan sai bugizi yakdo seunyinni kanan sai ngandung zat gizi sai dipeghluko kaban jelma kenyin dapok tuwoh ghik ughik sihat.

Wat telu (3) kelompok zat gizi sai haghus tekandung dilom kanan inuman sai gham kanik ghik inum guwai badan gham, yakdo :

1.      Sumber zat tenaga, yakdo zat karbohidrat sai tikandung dilom padi-padian, umbi-umbian, ghik tepung-tepungan.

2.      Sumber zat pembangun, yakdo protein saitikandung dilom kacang-kacangan, kanan sai asalni anjak hiwan (iwa, daging, tahlui) ghik olahan ni ditambah susu, lemak, minyak ghik gulasecukupni.

3.      Sumber zat pengatugh, yakdo vitamin ghik mineral terkandung dilom sayugh ghik buah;zat:

Ulih enggal macom kanan kughang genok kandungan gizini, mula haghus dibiasako nganik kanan sai bumacom-macom ghik gizi seimbang, unyin kanan jino mengandung zat tenaga, zat pembangun ghik zat pengatugh.

Gizi sai helau ghik genok dacok ngebattu peghtumbuhan ghik peghkembangan sanak secagha optimal ghik dapok ningkato kecerdasan ni. Kadang sanak kekughanagan gizi, dapok ngakibatko peghtumbuhan ghik peghkembangan ni jadi terhambat. Penyedioan kanan sai halal, sihat, aman ghk begizi di keluaghga, lingkungan sekolah ghik masyarakat penting benno guwai ngedukung kepeghluan gizi ghikkesihatan sanak.

 

Untuk pelengkap materi kita hari ini bapak tambahkan video edukasi seputaran makanan sehat dan bergizi yang dapat dilihat pada video berikut :








Setelah anak-anak sholeh dan sholeha memahami materi diatas, maka selanjutnya silahkan kalian kerjakan tugas berikut dan dikumpulkan pada pertemuan berikutnya:

 

Jawablah pertanyaan dibawah dengan benar!

1. Api gawoh syaghatni kanan sai haga gham kanik?

2. Api sai dimaksud jama kanan sai sihat ghik aman?

3. Api sai dimaksud jama kanan sai begizi?

4. Tulisko telu (3) kelompok zat gizi sai di peghluko badan gham?

5. Ulah api gham haghus nganik kanan sai begizi?

 

Untuk evaluasi hari ini:

1. silahkan kalian pahami materi diatas ya nak.

2. jawablah soal yang pak guru berikan dengan mengikuti perintah soalnya.

3. jika ada yang mau ditanyakan silahkan hubungi wa bapak ya nak.

Komentar